Etsi
  • Antti Kaarlela

5 vinkkiä parempaan esiintymiseen

Tuottaako julkinen esiintyminen päänvaivaa? Me keräsimme sinulle 5 vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit tulla paremmaksi esiintyjäksi.
Voisimme tietysti jaaritella pitkäänkin niitä ja näitä, mutta me molemmat tiedämme miksi olet löytänyt tiesi tälle sivulle. Sinä haluat vinkkejä esiintymiseen. Aloitetaan siis.


1. Harjoittele

Kuulostaa naurettavalta ohjeelta, mutta se pitää täysin paikkansa. Yksinkertaisetkin asiat elämässä on opittu harjoittelemalla. Kävelemistä pitää harjoitella ennen kuin voi edes haaveilla juoksevansa maratonin. Puhuminen on opittu taito, samoin kirjoittaminen. Myös julkista puhumista ja puheenpitämistä täytyy harjoitella. Mitä enemmän harjoittelet sitä paremmaksi tulet. Harjoittele siis omaa puhettasi tai Pitchiäsi itseksesi, peilin edessä ja ystäville. Jokainen harjoituskerta madaltaa kynnystä nousta vieraan yleisön eteen.


2. Hengitä

Hengittäminen rauhoittaa sinua. Se auttaa rytmittämään puhetta, madaltaa ääntäsi ja tekee sinusta uskottavamman. hengittäminen auttaa sinua ajattelemaan. Liian usein paniikki saa aikaan pinnallisen hengittämisen, jota seuraamalla on vaikeaa päästä oman puheensa herraksi ja luoda itsestä vakuuttava kuva. Barack Obama on loistava puhuja. Katsoppa joskus youtubesta Obaman puhe, ja mieti miten hän ottaa aikaa hengittämiselle. Obama uskaltaa ottaa aikaa pysähtyä, hengittää ja ajatella ja siksi hän onkin erittäin vahva puhuja.


3. Keskity hetkeen

Kun olet puhumassa yleisölle – pienelle tai suurelle – älä harhaile ajatuksissasi muualle. Ollessasi yleisön edessä on mitä tärkeintä kyetä pitämään fokus siinä mitä teet. Keskittymistä hetkeen voi harjoitella. Mindfullness-harjoitteet voivat auttaa sinua siinä. Joskus siinä auttaa edellisen päivän nollaaminen meditaatiolla, huolilistan pitäminen tai yllämainittu hengittäminen. Mikä ikinä sinua auttaakaan, muista että keskittyminen hetkeen on julkista puhetta pitäessä tärkeää.


4. Unohda onnistuminen

Jos koetat onnistua olet tuomittu epäonnistumaan. Jos pyrit perille jäät helpommin matkalle. Tommy Hellsten kirjoitti hienosti elämän paradokseista kirjassaan "Saat sen mistä luovut" ja moni paradoksi pätee julkiseen puhumiseenkin. Jos koetat onnistua unohdat monta muuta tärkeää asiaa, jotka itseasiassa auttaisivat siua onnistumaan. Unohda siis onnistumisen ajatus ja ole yleisösi edessä. Hyväksy itsesi ja yleisösi hyväksyy sinut myös.


5. Aseta itsellesi tavoite jonka voit saavuttaa

Monet ihmiset asettavat itselleen tavoitteet, joihin he eivät voi päästä. Sitten he taistelevat epätoivoisesti kohti kauemmas ja kauemmas karkaavaa maalia. Julkisessa puhumisessa muiden asettamat mallit ja tavoitteet on hyvä unohtaa. Unohda koko onnistumisen konsepti. Älä arvioi sitä onnistutko puheen pitäjänä tai onko puhe erinomainen. Aseta itsellesi tavoite, johon voit yltää. Aloita vaikka puheen pitämisestä vain ranskalaisten viivojen avulla. Tai kokeile ottaa puhee aikana katsekontakti kaikkiin yleisössä. Jos olet valinnut itsellesi yhden tavoitettavissa olevan kokoisen maalin, voit yltää päämäärääsi ja iloita siitä. Aseta siis itsellesi saavutettavissa oleva päämäärä ja palkitse itsesi päästyäsi siihen.0 katselukertaa