Etsi
  • Antti Kaarlela

Ajattele kuulijoitasiEsiintymisessä, niin teatterin lavalla kuin puhetta pitäessäkin tielläsi on yksi ansa, johon moni julkisesti esiintyvä henkilö turhan helposti putoaa. Ansa, joka tiellesi on viritetty on sinun itsesi virittämä. Se ansa on petollinen, koska sitä on vaikea tunnistaa ja sen yli täytyy tietoisesti rakentaa silta, vaikka varsinainen ongelma onkin vaikea tunnistaa.

Mikä tämä ansa sitten on? Ansa on itsesi ulkopuolelle asettuminen. Konseptina tämä saattaa, varsinkin vähemmän esiintyneelle, kuulostaa erikoiselta, mutta koetan selittää mitä tällä tarkoitan. Itsensä ulkopuolelle asettuminen tarkoittaa tilannetta, jossa esiintyjää siirtyy kuvaannollisesti tarkkailemaan itseään ulkopuolelta ja arvioimaan omaa esiintymistään ja onnistumistaan “ulkopuolisen” silmin.

Esiintymisen kannalta tämä on hyvin ongelmallinen tila, sillä itsensä tarkkaileminen ja oman toiminnan arvottaminen yleisön edessä johtaa väistämättä jonkinasteiseen irtautumiseen yleisökontaktista. Esiintyjästä, jonka yleisö näkee edessään tulee näin ollen mitä suurimmassa määrin objekti, johon yleisön on hankalampaa samaistua ja jonka viesti kaikuu helposti kuuroille korville. Oman itsen tarkkaileminen ei auta esiintyjää luomaan suhdetta yleisöönsä, koska asettuessaan arvioimaan itseään "ulkopuolisen silmin" esiintyjä muodostaa ensisijaisen suhteen itseensä – yleisönsä kustannuksella ja silloin noidankehä on valmis. “Ulkopuolinen tarkkailija” huomaa ettei esiintyjä saa kontaktia yleisöönsä ja harmistuu, esiintyjä hätääntyy ja yrittää kovemmin ja yleisö on vielä enemmän hämillään koko esityksen sisällön suhteen.

Kuinka sitten rakentaa itselleen silta tämän ansan ylitse? Se on, yllättävää kyllä, melko helppoa. Jotta saisit pidettyä huomiosi poissa omasta esiintymisestäsi on sinun ennen kaikkea suunnattava huomiosi johonkin muualle. Jos olet fiksu esiintyjä, suuntaat tietysti huomiosi yleisöösi ja näin sinun kuuluukin tehdä. Mitä kiinnostuneempi olet yleisöstäsi, heidän katseestaan, hengityksestään ja heidän kysymyksistään sitä kiireisempi olet hoitamaan heidän asiaansa ja sitä vähemmän sinulle jää aikaa kiinnittää huomiota itseesi.

Huomion ohjaamista pois itsestäsi voit harjoitella. Siksi se onkin kuin sillan rakentamista. Hyviä keinoja tämän sillan rakentamiseen löytyy esimerkiksi Mindfullness-harjoitteista tai joogasta. Molemmissa pyritään löytämään hetkessä kiinni oleva tila ja siitähän esiintymisessä ona parhaimmillaan kyse. Esiintyminen on parhaimmillaan flow-tilassa olemista. Esiintyminen on parhaimmillaan hetki, jonka sinä ja yleisösi vietätte yhdessä ja josta te molemmat koette saavanne jotain.

Välttääksesi oman itsen tarkkailusta muodostuva ansa ei kuitenkaan tarvitse päästä flow-tilaan. Riittää, että ajattelet kuulijoitasi. Riittää, että kiinnität kaiken huomiosi ihmisiin ja tapahtumiin itsesi ulkopuolella.

0 katselukertaa