Etsi
  • Antti Kaarlela

Käsikirjoituksen opettelun salatKun olet saanut luotua omalle esityksellesi käsikirjoituksen voi sen ulkoa opetteleminen tuntua usein hankalalta rastilta. Ei hätää – se on vain työtä ja työstä selviää tekemällä.


Olen monesti kohdannut esiintyjiä, puhujia, pitchaajia, esitelmöitsijöitä ja muita ihmisiä, joilla on tarve käsikirjoitetun puheryöpyn esittämiseen yleisön edessä. Yksi suurista kompastinkivistä näissä tilanteissa on monille tekstimassan hallinta. Helpoin ja turvallisin tapa tietysti on paperista lukeminen, mutta se ei useinkaan ole tehokkain mahdollinen tapa viestin välittämiseen, koska lukeminen rajoittaa henkilökohtaisen kontaktin muodostamista kuulijoihin. Mikä siis neuvoksi? Alla pari tekniikkaa, joista voi olla apua.


1. Opettele aiheesi hyvin ja luo itsellesi käsikirjoitus "sanasta sanaan" kirjoitetun lapun sijaan ranskalaisilla viivoilla. Ranskalaiset viivat antavat sinulle tukea ja turvaa unohdusten varalle ja pitävät sinut koko puheesi ajan oikealla polulla. Ranskalaisten viivojen seuraaminen on kuitenkin vähemmän intensiivistä kuin sanasta sanaan kirjoitetun käsikirjoituksen ja se jättää sinulle enemmän aikaa katsekontaktille ja vuorovaikutukselle yleisösi kanssa. Jos pidät samaa esitelmää tai puhetta useamman kerran huomaat varmaankin aika pian, että ranskalaiset viivat ovat itseasiassa yksi hyvä askel kohti kokonaisuuden hallintaa kokonaan ilman paperien turvaa.


2. Tukeudu esitystekniikkaan muistisi kontrolloimiseksi. Jos olet pitämäss esitelmää seminaarissa on sinulla todennäköisesti mukanasi powerpoint-esitys. Olet siis jo luonut esityksellesi rungon, jota voit seurata takertumatta yksittäisiin sanoihin. Harjoittelu on tässäkin tekniikassa kaiken a ja o, joten ota aikaa pelataksesi tekniikkasi kanssa ja opettele pitämään puheesi ilman paperia tai muistiinpanoja seuraamalla omaa teknistä esitystäsi. Jos haluat hifistellä tekniikan kanssa tai tuoda jotain uutta lavalle, voit tietysti aina käyttää esimerkiksi videoita höystämään ja rytmittämään esitystäsi. Videoiden käytöstä ja muista teknisistä hifistelyistä löydät lisätietoa monista blogeista.


3. Opettele sanasta sanaan käsikirjoituksesi ulkoa. Tämä on tietysti hyvä vaihtoehto ja toimii monille esitystyypeille mainiosti. Jos päätät opetella esityksesi kokonaan ulkoa voi seuraavista vinkeistä olla apua. A) Käsikirjoituksen lukeminen illalla ennen nukkumaan menoa auttaa opettelussa yllättävän paljon. Jos luet tekstiä viimeisenä asiana ennen nukkumaan menoa virität aivosi työstämään käsikirjoitustasi nukkuessasi. Tällä tavoin saat opetteluun lisäpotkua ja aamulla herätessäsi huomaat muistavasi tekstin paremmin kuin illalla. B) Opettele käsikirjoituksesi tekstiä käydessäsi kävelyllä. Raitis ilma ja liikunta auttavat oppimaan tekstiä ja tarjoavat toisaalta sopivasti virikkeitä aivoille. Kun opit tekstin niin hyvin, että voit käydä sen läpi mielessäsi kävellessäsi lenkkipolulla tai katukäytävällä osaat sen kyllin hyvin pystyäksesi pitämään puheesi riippumatta siitä ketä yleisössä istuu. C) Pyydä apua ystävältä. Anna jonkun toisen seurata käsikirjoitustasi paperilta ja käy sitä itse läpi muististasi ääneen. Pyydä ystävääsi keskeyttämään sinut aina kun jotain menee pieleen ja ota koko homma uudelleen alusta kunnes se menee kokonaan läpi niinkuin haluat. Tämä on aluksi hiukan tuskastuttavaa, mutta kokonaisuutena yllättävän tehokasta.


Jos haluat vielä lisäapua tekstimassan hallintaan löydät niitä vaikkapa täältä. Muista kuitenkin että harjoittelu on kaikkein olennaisinta tässäkin hommassa.

0 katselukertaa