Etsi
  • Antti Kaarlela

Sinäkin voit näyttää fiksummalta


Harva meistä haluaa näyttää hölmöltä. Moni haluaisi ennemmin esiintyä fiksuna toisten silmissä, sillä fiksuja ihmisiä kuunnellaan helpommin ja he saavat viestinsä helpommin perille. Varsinainen älykkyys on mitä ilmeisimmin osittain kiinni perimästämme ja siitä, kuinka olemme aivojamme harjoittaneet, mutta kuka tahansa voi antaa itsestään ulospäin fiksun kuvan – tai ainakin halutessaan välttää hölmöltä näyttämistä.

Koska ilmiasu on osa viestintää ja vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka saat viestisi perille esiintyessäsi julkisesti ajattelin kerätä netistä ja kirjojen syövereistä iloksesi ja hyödyksesi muutamia ohjeita siihen, kuinka voit vaikuttaa omaan julkikuvaasi ja erityisesti siihen kuinka fiksulta vaikutat: 1. Käytä paksusankaisia laseja. Muistatko vielä ajat, jolloin “rillit” olivat koulussa hiukan nolot? Onneksi maailma on muuttunut ja meistä on tullut fiksumpia sen jälkeen ja nyt silmälasit ovat “in.” Erityisen in ovat paksusankaiset lasit, ne eivät ole rasite vaan etu. Populaarikulttuuri ja sen tekijät ovat omalla esimerkillään muokanneet maailmaamme niin, että paksusankaiset silmälasit on alettu mieltää fiksuuden merkiksi, ikäänkuin paksusankaiset silmälasit olisivat merkki lukeneisuudesta ja fiksuudesta. Paksusankaisia laseja käyttävä älykkö on selkeä roolityyppi ja koska paksusankaiset lasit ovat vieläpä ”hip,” vaikutat paksusankaisilla laseilla varustettuna takuulla fiksulta.

2. Ala käyttää toisen nimesi alkukirjainta osana nimeäsi. Oletko koskaan tavannut ulkomaista professoria tai asiantuntijaa, joka käyttää nimessään toisen nimen ensimmäistä kirjainta? Näin ainakin kertovat psykologit Wijnand A. P. Van Tilburg ja Eric R. Igou – ja eivätkö he kuulostakin fiksuilta? Itseasiassa hyvin suuri osa anglosaksisen maailman älyköistä käyttää nimessään vähintään yhtä alkukirjainta etu-ja sukunimen välissä ja tämä lienee vaikuttanut siihen, että tapa mielletään merkiksi fiksuudesta.

3. Käytä kieltä jonka toiset ymmärtävät. Mitä ilmeisimmin ihmiset kokevat vastareaktion hyvin usein, jos heille esitetään asioita, joita he eivät ymmärrä. Tämä pätee myös kielenkäyttöön. Sanoilla briljeeraaminen on ehkä merkki jonkin asian hallitsemisesta ja asiantuntijuudesta, mutta asian selittäminen toiselle niin, että kuulijakin sen ymmärtää vaatii muutakin kuin ammattikieltä eli jargonia. Jos siis haluat, että yleisösi seuraa puheitasi ja kuuntelee sinua, pidää huoli siitä, että he ymmärtävät mitä sanot. Älä piiloudu hienojen sanankäänteiden taakse vaan pyri kommunikoimaan asiat niin, että tulet ymmärretyksi.

4. Puhu rohkeasti – ja värikkäästi. Ihminen, joka puhuu rohkeasti ja värikkäästi – käyttää puheessaan esimerkkejä ja viestiään korostavaa kehonkieltä mielletään yleensä älykkääksi. Tämä saattaa johtua siitä, että olemme tottuneet mieltämään hiljaisuuden, muminan ja asioiden väistelyn merkiksi vilpillisyydestä ja vastakkaisen tavan, rohkean puhumisen ennemminkin merkiksi älykkyydestä.

5. Katso ihmisiä silmiin. Edellisen linjoilla on myös tämä neuvo. Katseen väistely tai lattiaan tuijottelu ei välttämättä anna sinusta fiksuinta mahdollista kuvaa. Silmiin katsominen taas on tärkeää viestin välittämisen ja sen perille välittymisen kannalta. Olemme vauvasta saakka tottuneet hakemaan katsekontaktia auktoriteeteilta ja ihmisiltä, joihin luotamme ja katsekontaktilla on meihin aikuisenakin ihmeellisen suuri vaikutus.

6. Pukeudu fiksuksi Viimeinen vinkki on ehkä itsestään selvä, mutta siitä kannattaa aina aikaajoin muistuttaa itseään. Jos pukeudut fiksuksi, muut lukevat sinut fiksuksi. Kaikissa tilanteissa ei frakki tietystikkään ole fiksunanäyttäymisen tae, mutta tilanteeseen sopiva puku, pikkutakki tai muuten sopivat asusteet voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, millaiseksi sinut tulkitaan.

Kaikki nämä vinkit ovat tietysti yleistyksiä, eikä niillä suoraan voi nostaa ketään Mensan jäseneksi. Omilla valinnoilla voi kuitenkin varmasti vaikuttaa siihen, kuinka muut ihmiset sinut näkevät. Tapasin taannoin erään paperittoman Afrikkalaisen pakolaisen, joka oli Pariisissa löytänyt tavat välttää poliisien ratsiat ja ahdistelut. Hän puki joka aamu päälleen siistin liituraitapuvun, valkoisen paidan ja kravaatin ja lähti kaupungille etsimään ruokaa. Puvussa ja kravatti kaulassa kukaan ei kysellyt häneltä paperien perään ja ihmiset pysähtyivät, kun mies puhutteli heitä.

0 katselukertaa